Charita Svitavy se připojila k pomoci lidem postiženým povodněmi

Ve dnech 10. – 12. června 2013 proběhla ve Svitavách humanitární sbírka materiální pomoci, pořádaná Charitou Svitavy. Charita Svitavy se tak připojila k rozsáhlé a všestranné pomoci, kterou Charita Česká republika organizuje pro lidi zasažené letošními povodněmi.

Do sbírky ve Svitavách přispěli mnozí jednotlivci i podnikatelé, kteří reagovali na naši výzvu v regionální televizi, v rádiu, v tisku či na internetu. Nosili úklidové a desinfekční prostředky, pracovní náčiní i pracovní oblečení, ale například také dětské pleny. Velmi významnou měrou se do sbírky zapojily některé z okolních obcí nákupem čistících a úklidových prostředků z obecních zdrojů. Za zmínku stojí také iniciativa zaměstnanců firmy Svitap J.H.J. Přivezli do sbírky materiál, který vybrali mezi sebou.

Z počátku se náš provizorní sklad v garáži u Světlanky – centra denních služeb plnil jen zvolna, ovšem na sklonku třetího dne sbírky bylo jasné, že naše pomoc nebude díky všem štědrým lidem, kteří do sbírky přispěli, jen symbolická.

Materiální pomoc byla ve čtvrtek 13. 6. odvezena pracovníky Arcidiecézní charity Olomouc do povodní zasažených Litoměřic, kam Charita Svitavy již minulý týden zapůjčila kondenzační vysoušeče.

O humanitární sbírku se zajímal také pan Ing. Pavel Šotola, radní Pardubického kraje pro sociální věci a neziskový sektor, který v těchto dnech zavítal do Svitav na první ročník Svitavské burzy filantropie. „Při řešení krizových situacích mají neziskové organizace nezastupitelné místo, a přestože samy mají nedostatek prostředků na činnost, tak usilovně pomáhají, kde je potřeba,“ uvedl Pavel Šotola.

I nadále je možné přispívat na povodňové konto Charity ČR (účet č. 11998822/0800 u České spořitelny, VS: 906) nebo prostřednictvím dárcovské sms DMS CHARITAPOMOC na číslo 87 777 (Cena jedné DMS je 30 Kč, Charita ČR obdrží 27 Kč).

Velmi si vážíme nezištné pomoci všech dárců a upřímně jim za ni děkujeme.

Dagmar Pauková