Vánoční balíček na Ukrajinu 2013
28. listopadu 2013 Středisko humanitární pomoci

Vánoční balíček na Ukrajinu 2013

Arcidiecézní Charita Olomouc opět otevřela databázi dětí z Ukrajiny, pro které můžete připravit vánoční balíček. Bohužel celní procedura na Ukrajině nadále nedovoluje převážet do této země hotové balíčky. Od dárců tedy letos vybíráme peníze místo zabalených balíčků. Dárky pro konkrétní děti pak budou zakoupeny a zabaleny až na Ukrajině. Prosíme Vás o finanční podporu. Balíček pro jednu dítě má hodnotu 1 000,- Kč. Jména konkrétních dětí jsou uvedena na webu tohoto projektu.

„Je nám to líto, že jsme museli změnit způsob. Víme, že tím obdarování ztrácí svoji emocionální stránku, ale pokud nechceme riskovat, že se nám dárky nepodaří proclít a zůstanou pak řadu měsíců zablokovány na vnitrostátní celnici, musíme přistoupit k této změně.“ komentuje situaci P. Rostislav Strojvus, koordinátor rozvojových projektů ACHO na Ukrajině. „Nadále trvá to, že si dárce v ČR vybírá z databáze konkrétní dítě, kterému může poslat také pohlednici, přání, obrázek či dopis. Zpětně také děti budou svému dárci psát dopis, či kreslit obrázek s poděkováním.“

„Není to už úplně ono. Nemůžeme rovnou nakupovat věci a doma vyrobit balík. Ale když to nejde jinak, přispějeme 1 000,- Kč na pořízení věcí až na Ukrajině. Myslím si, že radost dětí bude stejná a navíc tak vlastně podpoříme také ukrajinské hospodářství.“ komentoval jeden dárce, který si přál zůstat v anonymitě.

Změna tedy spočívá v tom, že na Ukrajinu ACHO nepoveze připravené dárky. Proběhne pouze převod peněžní hotovosti vybrané od dárců v České republice. Samotné věci do balíčků pak budou nakoupeny, zkompletovány a zabaleny přímo na Ukrajině. Vše pod dohledem pracovníka ACHO.

Situace na Ukrajině je složitá nejen pro chudé děti. Obtížná je mnohdy i pro pracovně činné. Tím, že věci do balíčků Charita nakoupí až na Ukrajině, má navíc dárce šanci pomoci dvakrát. Pomůže se nejen konkrétnímu dítěti, ale i těm, od kterých budou věci pořízeny, tedy např. prodejcům obuvi, oblečení, školních pomůcek či výrobcům sladkostí. I toto zdvojení pomoci v daném regionu má svůj velký význam.

Jiný způsob realizace se projeví také ve větší náročnosti příprav. Dříve Charita musela jen rozdělit nabídnuté děti, shromáždit a přepravit dárky a dohlédnout pak na jejich rozdávání. Nyní musí proběhnout ještě nákup dárků a jejich balení, dle individuálních potřeb pro jednotlivé děti. „Jedná se děti z dětských domovů anebo děti z velmi chudých rodin a pro mnohé z nich je to vůbec první vánoční balíček v jejich životě.“ komentuje P. Strojvus důvody, proč Charita i přes problémy v projektu hodlá pokračovat.

Celá situace vznikla z toho důvodu, že na Ukrajině došlo k zásadním změnám v celní proceduře. Nejen Charita, ale i ostatní světové mezinárodní humanitární organizace pracující na Ukrajině, letos nemohou dopravit humanitární dary na Ukrajinu.

„Jsme přesvědčeni o tom, že i přes změny bude radost obdarovaných dětí stejně velká a pro jejich další život stejně významná. Nadále bude velká skupina dětí moci takto poznávat, že jejich osud není lidem lhostejný a dokonce, že pro jejich Vánoce jsme my v České republice společně schopni udělat zcela konkrétní činy.“ řekl k situaci P. Strojvus. „I přes těžkosti, které se nám kladou do cesty, vytrváváme v našem úsilí pomáhat tam, kde je to smysluplné a možné. Prosíme ale o pomoc veřejnost. Vyberte si prosím opět dítě, kterému rozzáříte oči při rozbalování jeho a tím i Vašeho Vánočního dárku.“ dodal koordinátor projektů na Ukrajině P. Rostislav Strojvus.

Převzato ze stránek Arcidiecézní Charity Olomouc