Dobrovolníci pomáhají na Světlance

Dobrovolníci pomáhají na Světlance

Na Světlanku – do centra denních služeb dochází řada dobrovolníků.  Pro uživatele si připravují pestrý program a obohacují tak jejich čas.

Již několik let spolupracujeme s dobrovolnicí Kateřinou Pevnou, která do centra dochází třikrát týdně. Jednou za 14 dní je na programu dramaterapie s lidmi se zdravotním postižením, kterou vede Michal Kadlec. Senioři mají zase možnost účastnit se dramahodinky s Kristýnou Zámečníkovou. Na mše sv. a kulturní akce zajišťují doprovody naši dobrovolníci Josef  Bodeček a Helena Kolečkářová. Nově příchozím dobrovolníkem je Daniel Sasu Agyapong z Ghany, který žije v současné době ve Svitavách a naši službu si sám vyhledal. S uživateli tráví svůj čas každý pátek, nejčastěji při muzikoterapii, ale i dalších aktivitách jako je canisterapie nebo tvoření.

Za zmínku nepochybně stojí také zahraniční dobrovolníci Mateřského a rodinného centra Krůček Svitavy. V současnosti spolupracujeme se Zoraidou, která pochází ze Španělska a Olgou, která má svůj domov v Rusku. S MC Krůček spolupracujeme již několik let, během kterých jsme mohli poznat mnoho zahraničních dobrovolníků, např. z Francie, Portugalska či Gruzie. Na všechny dobrovolníky moc rádi vzpomínáme, s některými jsme v kontaktu i po jejich pobytu v naší republice.

Všichni dobrovolníci představují pro uživatele Světlanky - CDS vítanou možnost seznamovat se s lidmi různých povolání, zájmů a znalostí, dovídat se nové informace o cizích zemích, tradicích a kulturních zvyklostech. V neposlední řadě také umožňují některým uživatelům procvičit a zdokonalit si své znalosti z angličtiny, kterou se na Světlance učí.

Všem dobrovolníkům, kteří k nám na Světlanku chodí, děkujeme a těšíme se na další spolupráci.

Mgr. Vladimír Riedl a kolektiv