Přednáška o humanitární činnosti v nejchudší zemi západní polokoule
4. prosince 2013 Akce pro veřejnost

Přednáška o humanitární činnosti v nejchudší zemi západní polokoule

Dne 2. 12. 2013 Charita Svitavy uskutečnila přednášku o humanitární činnosti, která se konala v Alternativním klubu  Tyjátr. Přednášku vedla Irena Klimková, koordinátorka projektu Adopce na dálku Haiti. Vyprávěla o životě na Haiti a charitních projektech. Součástí prezentace bylo promítání fotografií, videí a ukázka tradičních haitských předmětů.

Irena Klimková navštívila Haiti už několikrát a strávila tam dohromady přes rok svého života. Na Haiti se poprvé dostala v rámci své odborné praxe během studia na CARITAS – VOŠs Olomouc. Po haitském zemětřesení v lednu 2010 byla vyslána Arcidiecézní charitou Olomouc, aby se podílela na koordinaci a distribuci humanitární pomoci v postižených částech země.

Arcidiecézní charita Olomouc pomáhá Haiti již 8 let, ale po zemětřesení se podpora místním obyvatelům zintenzivnila. Podpora byla směřována na vzdělávání, prevenci cholery ve školách, zemědělství, chovatelství, drobný obchod apod. Jako velký úspěch charitní pomoci je výstavba nové školy v Gonaives. Škola jako jediná v oblasti vzdělává i hendikepované děti a všem žákům poskytuje také jídlo. Snahou působení Arcidiecézní charity Olomouc je, aby se místní lidé stali samostatní a nezávislí na humanitní pomoci.

Bc. Vendula Pešková