Hudba zněla ovocným sadem
3. července 2019 Akce pro veřejnost

Hudba zněla ovocným sadem

Charita Svitavy uspořádala v červnu 1. ročník benefičního festivalu Vzadu v sadu.  Nápad přišel ruku v ruce s přáním slavnostně otevřít ovocný sad Olgy Havlové, který byl na zahradě Světlanky – centra denních služeb díky štědrým dárcům vloni vysázen.

Přáli jsme si, aby to byl festival rodinný, voňavý a lahodný, radostný, plný dobré muziky a letní pohody. Náš sen se stal skutečností, svitavská Charita otevřela své brány veřejnosti a návštěvníci si u nás užili krásné sobotní odpoledne v přátelské atmosféře.

Sad rozezvučel Josef Klíč, koncertní mistr Národního divadla v Brně. Spojení neformálního prostředí zahrady a vřelých tónů violoncella bylo neopakovatelné. Následovala mladá swingová kapela The Dozing Brothers, po ní komorní přemýšlivé duo Hugo a já a kapela Kjara & friends s energií latinské Ameriky a úžasným hlasem zpěvačky. Poté Pavla Boučková, svitavská básnířka s kytarou a medovým hlasem. Díky Pepině a Ňurce z Divadélka Jójo si přišly na své hlavně děti. Děvčata umí neuvěřitelně pracovat se svým malým publikem, strhnout je svým nadšením a hlavně rozesmát. Básnickou a hlubokou strunu rozehrál Slávek Klecandr, textař, skladatel, kytarista a zakladatel kapely Oboroh. Vrcholem akce byla kapela Točkolotoč, svitavská etno pecka, která nenechá v klidu sedět ani největší taneční stydlíny.

Jsme nesmírně vděční P. Ladislavu Heryánovi, že přijal naše pozvání, provedl nás mile, moudře a srdečně celou akcí a požehnal sadu Olgy Havlové.

Velice děkujeme všem, díky kterým mohl festival vzniknout. Děkujeme městu Svitavy za to, že podporuje kulturu! Dále Pardubickému kraji a radnímu panu Pavlu Šotolovi za to, že převzal nad akcí záštitu. Děkujeme Středisku kulturních služeb Svitavy za to, že s námi akci uspořádalo. Dále děkujeme: jídelně ZŠ T. G. Masaryka Svitavy, firmám Sportes Svitavy s.r.o., Aqua Nova s.r.o. Radiměř, Montez Svitavy, DTP centrum v.o.s. Svitavy, Nápojová ambulance. Dále pánům Radkovi Štelčíkovi, Vladislavu Jarešovi a Patriku Jursovi, dobrovolníkům z Kooperativy, všem kapelám a muzikantům, Divadélku Jójo, P. Ladislavu Heryánovi, Římskokatolické farnosti Svitavy, Obchodní akademii Svitavy a zaměstnancům, dobrovolníkům a přátelům Charity Svitavy.

Děkujeme každému jednomu z vás, milí návštěvníci. Díky vám činí výtěžek akce bezmála 26.000 Kč. Bude použit na vybudování cesty do sadu, po které se budou moci pohodlně pohybovat všichni klienti Světlanky, včetně lidí na vozíku a seniorů.

Údiv, vděčnost, radost, spokojenost, úleva, ale i lehká kocovina z toho, že něco tak báječného skončilo. To všechno cítíme a jsme plni zážitků. Těšíme se, že se festival Vzadu v sadu zapíše jednou pro vždy do kulturního kalendáře města Svitavy vedle dalších tradičních a skvělých akcí. Rozhodně bychom chtěli příští rok uspořádat 2. ročník. Už teď se na to těšíme!

Josef KlíčThe Dozing BrothersTvořivý altán pro dětiXH1A8099XH1A8111Kjara a friendsPoděkování odcházející paní ředitelce od starosty města SvitavyPohádka ze safariSlávek KlecandrŽehnání sadu bylo nádherné! Na závěr obřadu žehnání přečetl P. Ladislav Heryán z Benedikcionálu: „Obřad se zakončí vhodným zpěvem.“ A dodal: „A ten obstarají hoši z Točkolotoče!“Točkolotoč