OBĚD PRO VŠECHNY UKRAJINSKÉ PŘÁTELÉ
23. května 2022 Akce pro veřejnost

OBĚD PRO VŠECHNY UKRAJINSKÉ PŘÁTELÉ

V neděli 15.5.2022 uspořádali ukrajinští uprchlíci ze Svitavska na místní faře oběd pro ty, kteří jim pomáhají s adaptací v novém prostředí.

Boršč, pampušky, kompot​ a přátelství
 
Setkání proběhlo ve spolupráci s farností, Charitou a dalšími dobrovolníky. Pozváni byli ti, kterým chtěly konkrétní rodiny poděkovat za pomoc. Kromě typického boršče, pampušek a kompotu, připravily ukrajinské ženy i další speciality jako soljanku, pirožky, šašlik, vareniky, játrový dort, golubki a další.
 
Setkání doprovodila menší improvizovaná výstava. Paní Anna Artemenko, akademická malířka z Kyjeva, vystavila krásný soubor pastelů s motivy českého venkova, s vděčností za bezpečí, které jí bylo poskytnuto. Slečna Viktorie Zobkova z Krivoja Roga představila svá díla, jež reflektují hrůzu války na Ukrajině a také přijetí a propojení Česka a Ukrajiny. Promluva obou autorek byla upřímná a silná, každý mohl cítit, jak se rozechvívá něco hluboko uvnitř nás.
 
Jak akce samotná, tak i její příprava, přinesla krásná lidská setkání a propojení. Pampušky se naučila péct i naše paní ředitelka Charity, byl to večer plný smíchu a ženské sounáležitosti. A ještě zajímavost o kompotu! Věděli jste, že když Ukrajinky uvaří kompot, použijí z něj pouze šťávu bez ovoce? Ta se pak nalévá do sklenic k pití, zatímco ovoce zůstává bez povšimnutí v hrnci. Pro Čechy to bylo trochu nepochopitelné, a tak se nakonec po obědě rozdával ještě kompot český, aby ovoce nepřišlo nazmar ????.
 
Díky našim Ukrajincům za pozvání. Díky všem, kteří pomáhají. Válka ještě neskončila, je potřeba v pomoci vytrvat. Pomáhat můžete i s Charitou, kontaktujte nás.