Poutní výlet na Mariánskou horu u Lanškrouna
18. září 2013 Aktuality

Poutní výlet na Mariánskou horu u Lanškrouna

Každoroční pouť Charity Svitavy se pomalu stala tradicí. Letos jsme se vydali na Mariánskou Horu u Lanškrouna, vzdálenou necelých 30 km od Svitav. 10. září 2013 jsme se sešli ráno před Světlankou. Přes nepříznivou předpověď počasí svítilo od rána sluníčko a obloha slibovala hezký den. Jakoby nám jej zařídila Panna Maria ke svým narozeninám. Na Mariánské Hoře už nás očekával správce pan Antonín Pecháček, který zde v poutním domě žije se svou velkou rodinou. Usadili jsme se v kostelních lavicích a vyslechli historii místa.

Místu se začalo říkat Mariánská hora zřejmě po zázračné události, kdy zbožný sedlák Franz Tschepen daroval v následujících letech pozemky katolické farnosti pro stavbu kostela.  Poutní místo a kostel na Mariánské Hoře (491 m n. m.) se nalézá na území katastru obce Horní Třešňovec. Stojí přímo na hlavním evropském rozvodí. Z levého okapu střechy kostela stéká voda do Čermenky, Tiché Orlice a Labe (Severní moře), z pravého teče do Moravské Sázavy, Moravy a Dunaje (Černé moře). Na Mariánské hoře se od 18. stol. konaly srazy poutníků putujících pěšky deset dnů do Mariazell v Rakousku. Historie poutního místa na Mariánské Hoře začíná roku 1814, kdy tudy vezl forman A. Keprta náklad mlýnských kamenů. Vůz se převrátil a forman pod ním zůstal. Když prosil o pomoc Pannu Marii, zjevila se mu zářící paní a on se zpod vozu dostal bez větší úhony. Vděčný forman tu nechal pověsit na dřevěný sloup obrázek Panny Marie. Roku 1864 zde byla postavena kaplička a 1875 i dnešní kostel, v jehož vnitřku zůstala kaplička zachována. V roce 1886 přibylo u kostela 14 zastavení křížové cesty a byla vysazena lipová alej.

Tichý, odlehlý a vyhledávaný areál poutního místa na Mariánské Hoře i dnes působí příjemným dojmem a osvěží každého návštěvníka, ať zbožného poutníka, či turistu.

Následovala mše za poutníky a Charitu Svitavy, kterou sloužil O. Petr Krajčovič s ministrantem Josefem Maloněm.

Po mši jsme se rozešli k prohlídce křížové cesty a také pokochat se krásným výhledem na Orlické hory. Před odjezdem na oběd jsme trochu zpovídali pana správce, jak přišel ke své funkci, jak se žije velké rodině na takovém místě.

Pak už nás odvezl autobus firmy Hnát z Radiměře na oběd do známé restaurace U pastýře v Lanškrouně. Po dobrém jídle následovala prohlídka města. Někteří se ještě dále občerstvili duchovně v kostele sv. Václava, někdo navštívil městské muzeum, další zakončili procházku v cukrárně nad kávou. Slunné počasí vydrželo celý den a tak jak nám při něm ráno naše zářijová pouť začala, tak v něm byla po závěrečném „autobusovém“ požehnání O. Petra v 16.00 opět před Světlankou i ukončena.

http://www.lanskroun.eu/cz/mesto/historie/pamatky/kostely-klastery/poutni-misto-marianska-hora.html

http://m.turista.lanskroun.eu/marianska-hora/ 

Pozvánka ke stažení zde.