Výlet na Mendryku

Výlet na Mendryku

27. 5. 2013 se uživatelé Světlanky - Centra denních služeb vydali na výlet do Charitního domova Mendryka. Celkem 12 návštěvníků, uživatelů CDS i s doprovodem, strávilo v areálu loveckého zámečku velmi příjemné dopoledne.

Po srdečném uvítání a vzájemném představení nás sestry Společnosti Dcer křesťanské lásky sv. Vincence z Pauly, zakladatele Charity, zavedly do rokokové kaple sv. Huberta. Venku studený máj, uvnitř teplo usměvavých tváří sestry Alžběty a Gabriely. Obě nás seznámily s historií zámečku a také trochu s poválečnou historií Společnosti Dcer křesťanské lásky sv. Vincence de Paul. Z kaple sv. Huberta jsme se odebrali do kaple vnitřní, v charitním domově. Zde jsme si společně zazpívali, přišly se na nás podívat i sestry, které dříve působily ve Svitavách.

Před odjezdem na nás čekalo ještě občerstvení. Dvě hodiny utekly jako voda a přesto, že nám počasí nedovolilo procházku rozkvetlou zahradou plnou barevných pěnišníků, odjížděli jsme spokojeni a potěšeni milou péčí sester.

Tak nám následující slova sv. Vincence nepřišla tak těžká: "Uvidíte, že láska je těžké břemeno, těžší než kotlík polévky a košík chleba. Ale vy si zachováte laskavost a úsměv. Nestačí dávat polévku a chleba. To dovedou i bohatí. Ale vy jste služebníci chudých. Oni jsou vaši páni – velmi citliví a nároční, jak poznáte. Vy je ale budete milovat, protože jen kvůli vaší lásce vám odpustí, že jim dáváte chleba."

Výlet byl zakončen společným obědem v nedalekém motorestu v Janově.

http://www.ckch.cz/charitni-domov-mendryka

http://cs.wikipedia.org/wiki/Vincenc_z_Pauly

Miriam Holubcová, pastorační asistentka