Ohlédnutí za Tříkrálovou sbírkou 2015
19. ledna 2015 Tříkrálová sbírka

Ohlédnutí za Tříkrálovou sbírkou 2015

První lednové dny patřily opět v celé republice Tříkrálové sbírce. V roce 2015 koledovalo ve městech a obcích Svitavska celkem 87 skupinek, tj. kolem 350 koledníků. V tuto chvíli je Tříkrálová sbírka v té viditelné podobě za námi. Počítání obnosu proběhlo na Městském úřadě Svitavy a opět se ukázalo, že tato sbírka má již ve společnosti své pevné místo.

Jubilejní 15. ročník ve Svitavách přinesl krásný výsledek 213.164 Kč. V ostatních obcích (Brněnec, Březová nad Svitavou, Hradec nad Svitavou, Javorník, Kamenná Horka, Koclířov, Opatov, Opatovec, Pohledy, Radiměř, Rudná, Sklené, Vendolí, Želivsko) se podařilo nashromáždit celkem 191.570 Kč. Celkem tedy Tříkrálová sbírka vynesla 404.734 Kč.

Pokrýt celý úsek se úplně nepovedlo, díky nedostatku vedoucích skupinek. Někteří tedy vzali na sebe tu oběť a přes bolavé nohy a odsunutí vlastních záležitostí, odchodili třeba dva či tři úseky. Někdo měl možnost měnit malé koledníčky, aby je neznechutil dlouhým chozením, ale některé větší děti zvládly i takovýto nápor. Díky ochotnému sponzorovi mohou všichni koledující využít během celého února jednorázově volný vstup do bazénu. Další část poděkování proběhne v sobotu 16. 5. 2015 od 14 hodin ve farní Stodole. Jako každý rok se mohou děti i dospělí těšit na příjemné odpoledne s programem pro všechny.

Nejde však jen o výsledky materiální. Tři králové nám připomenou i napovědí, že jsme lidé v té nejdůležitější podobě. Není nám lhostejné, co se děje kolem nás, nezavíráme oči před cizím neštěstím ani v Čechách ani na celém světě. Jsme zodpovědni za podobu života, který jsme obdrželi jako dar. Je proto hezké podělit se o to co máme s těmi, kteří nemají. Dávání povznáší i toho, kdo dává, nejen obdarovaného. Jestliže jsme ochotni podle svých možností pomoci těm, kteří neměli to štěstí narodit se ve vyspělé zemi v dobrých poměrech, kteří nemají to štěstí, mít dobře placené zaměstnání nebo se jim prostě nevyhnula přírodní katastrofa, znamená to, že na tom lidstvo stále ještě není tak špatně, jak se nám mnohokrát zdá.

Radost působili Tři králové osobně i tam, kde někdy schází; například na dětském oddělení nemocnice nebo LDN. Potěšit a zazpívat přišli i obyvatele Domova na rozcestí a chráněného bydlení, které poskytuje. Pravděpodobně nejmladším koledníkem „králíčkem“ je osmiměsíční Anežka, nejstarším pak obdivuhodná 85 letá paní Emílie.

Posvěcený pes (který vznikl loni spolknutím posvěcené křídy při úprku koledníků ze dvorka, kam je nechal sice záludně vstoupit, ale odejít stihli jen tak tak), si letos nekousl ani do křídy ani do koledníků. Koledníci se také seznámili s mladým vlkem a orlem, když navštívili nadšeného chovatele. Lačnovem zase zněla koleda v doprovodu kytary a miniaturních koledníčků. Na foukací harmoniku zahrála koledu lidem malá Anička. „Tříkrálovka“ prostě opět přinesla spoustu zážitků všem zúčastněným. Těm s korunami i těm, kteří laskavě přispěli.

Děkuji tedy Vám, kteří jste se na této sbírce jakýmkoli způsobem podíleli. Ať už organizací, koledováním nebo poskytnutím občerstvení pro koledníky v podobě nápoje jako doplňku k vybavení koledníků.

Rok 2015 ať všem přinese hodně štěstí a zdraví.

Miriam Holubcová, koordinátor Tříkrálové sbírky