Tříkrálové koledování
9. ledna 2015 Tříkrálová sbírka

Tříkrálové koledování

V těchto dnech probíhá největší dobrovolnická událost v České republice – Tříkrálová sbírka. V rámci této akce se v úterý 6. ledna vypravili zaměstnanci Charity Svitavy do vybraných institucí, které se v našem městě nachází. Známou koledu přišli zazpívat konkrétně na městský úřad, městskou policii, finanční úřad a do městského muzea.

Zaměstnancům těchto organizací pak vedle přání do nového roku předali drobné dárky a poprosili je o příspěvek do zapečetěné pokladničky. Výtěžek ze sbírky bude využit na pomoc lidem nacházejícím se v tíživé sociální situaci, lidem nemocným, starým či hendikepovaným.

Poté mudrci z Východu zamířili potěšit svou přítomností seniory v léčebně dlouhodobě nemocných, děti hospitalizované ve Svitavské nemocnici a klienty Domova na rozcestí. Kromě přání do nového roku, zpěvu, hry na flétnu a předání drobných dárečků si se všemi, kdo měli zájem, krátce popovídali. Zvláště dětem v nemocnici se přestrojení králů velmi líbilo a zajímali se, co tyto postavy vlastně symbolizují. V léčebně dlouhodobě nemocných a v Domově na rozcestí sklízel pravděpodobně největší obdiv zejména Baltazar, dost možná i kvůli jeho černé barvě pleti, která je mu tradičně přisuzována.

Vedle této události se vypravila na svitavské náměstí také další skupinka Tří králů, která byla tvořena klienty a pracovnicemi Světlanky – centra denních služeb. Klienti se na tuto akci dlouho dopředu těšili. Prošli většinu obchodů, které se na náměstí nacházejí a měli radost, že si pěkně zazpívali a pomohli vybrat drobné dary, které budou využity na dobrou věc.

Všem zúčastněným a těm, kteří do pokladniček přispěli jakoukoliv částku, upřímně děkujeme.

Mgr. Vladimír Riedl